Lezingen

De toekomst van ons drinkwater

Marjolein geeft verschillende wetenschappelijke lezingen, aangepast aan het publiek en de gelegenheid. Hieronder staat een korte beschrijving van enkele van de populairste onderwerpen, maar elke lezing wordt aangepast en op maat gemaakt van het evenement, de groep en het kader van de lezing. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Onze watervoorraden staan onder druk. De droogte die we vorige zomer meemaakten toonde nog maar eens aan dat niemand hier aan ontsnapt. De hoeveelheid mensen die de beperkte zoetwatervoorraden van onze aarde gebruiken, blijft alleen maar stijgen. Er zijn een aantal manieren waarop we hiermee kunnen omgaan, en het gebruik van alternatieve waterbronnen (zoals zeewater), is er hier een van. Het grootste deel van onze planeet is bedekt met zout water. Ontzouting van dat water kost echter zeer veel energie, waardoor dit momenteel enkel toegepast wordt in regio’s waar zeewater de enige bron is voor drinkwater. Aan de Universiteit van Gent ontwikkelden we een nieuwe technologie die de energievraag van klassieke zeewaterontzouting kan verlagen. In deze lezing, zal ik jullie kennis laten maken met drinkwater in al zijn aspecten; waar komt het vandaan, waar gaat het naartoe, hoeveel gebruiken we er van en hoe kunnen we er duurzamer mee omspringen.

Glasses of Water
Klimaatverandering - de feiten

Voor alle lezingen rond klimaatverandering werkt Marjolein samen met Climate Response, een organisatie van jonge ingenieurs en wetenschappers waar ze deel van uit maakt. Deze groep is bezorgd over de toekomst van onze kinderen en onze gemeenschap. Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze toekomst en daarom nemen ze graag de tijd om hun kennis en informatie rond klimaatverandering te delen met het brede publiek.