top of page

Lezingen

De toekomst van ons drinkwater

Marjolein geeft verschillende wetenschappelijke lezingen, aangepast aan het publiek en de gelegenheid. Hieronder staat een korte beschrijving van enkele van de populairste onderwerpen, maar elke lezing wordt aangepast en op maat gemaakt van het evenement, de groep en het kader van de lezing. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Onze watervoorraden staan onder druk. De droogte die we vorige zomer meemaakten toonde nog maar eens aan dat niemand hier aan ontsnapt. De hoeveelheid mensen die de beperkte zoetwatervoorraden van onze aarde gebruiken, blijft alleen maar stijgen. Er zijn een aantal manieren waarop we hiermee kunnen omgaan, en het gebruik van alternatieve waterbronnen (zoals zeewater), is er hier een van. Het grootste deel van onze planeet is bedekt met zout water. Ontzouting van dat water kost echter zeer veel energie, waardoor dit momenteel enkel toegepast wordt in regio’s waar zeewater de enige bron is voor drinkwater. Aan de Universiteit van Gent ontwikkelden we een nieuwe technologie die de energievraag van klassieke zeewaterontzouting kan verlagen. In deze lezing, zal ik jullie kennis laten maken met drinkwater in al zijn aspecten; waar komt het vandaan, waar gaat het naartoe, hoeveel gebruiken we er van en hoe kunnen we er duurzamer mee omspringen.

Glasses of Water
Weg van Water - Een reisgids voor waterdrinkers

Voor veel mensen ziet de watercyclus er zo uit: 

 

Deze voorstelling lost dat op. Anderhalf uur lang duiken we met jullie onder in de Belgische waterwereld. Hoe gaan we in ons land om met de droogte? Waar komt ons water vandaan en hoe lang zal het nog uit de kraan blijven stromen? Moeten we ons zorgen maken? 

 

We beloven je: je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar dat glas water. 


Je zal er van gaan houden, je zal er van gaan walgen en het zal je van je stoel blazen. Want water is dan misschien overal, het stroomt door een wel heel speciale wereld.

Samen met Toon Verlinden schreef Marjolein in 2021 het boek Weg van Water. Op basis daarvan werkten zij ook een lezing uit, een reisgids voor waterdrinkers. Alle informatie en contactgegevens kan je hier vinden.

bottom of page